9. klasses prøve

Afgangsprøverne omfatter i alt 7 prøver: 5 prøver aflægges i de bundne fag, og 2 prøver aflægges i de øvrige fag, som ministeriet for hver klasse udtrækker til prøve.

Bundne prøvefag

1. Dansk – skriftlig – med to delprøver: A) læsning og retskrivning og B) skriftlig fremstilling
  2. Dansk – mundtlig
  3. Matematik – skriftlig – med to delprøver: A) færdighedsregning og B) problemregning
  4. Engelsk – mundtlig
  5. Naturfag (fysik/kemi, biologi og geografi) – praktisk/mundtlig

Prøvefag til udtræk

Kulturfag (ét fag udtrækkes)

• Engelsk – skriftlig
  • Tysk – mundtlig/skriftlig
  • Fransk – mundtlig/skriftlig
  • Samfundsfag – mundtlig
  • (Historie – mundtlig*)
  • (Kristendomskundskab – mundtlig*)

Naturfag (ét fag udtrækkes)

• Fysik/kemi - skriftlig
  • Matematik – mundtlig
  • Biologi – skriftlig
  • Geografi – skriftlig
  • Idræt – praktisk/mundtlig

* Da skolen har valgt at bruge skolelovens adgang til at tilrettelægge undervisningen i historie og kristendomskundskab som anderledes end prøveforberedende, indgår disse fag ikke som prøvefag til udtræk.

Prøveaflæggelse

• Det er obligatorisk for alle elever at deltage i alle 7 prøver.
  • Fritagelse for en eller flere prøver (el. prøve på særlige vilkår) kan skoleleder - efter samråd med forældre - dog beslutte for elever med betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber. Ved fritagelse skal der på anden vis foretages evaluering og (skriftlig) udtalelse.

Afgangsbevis

• Prøvekarakterer
  • Standpunktskarakter/årskarakterer i de obligatoriske fag
  • Udtalelse (ved klasselærer) om elevens personlige kompetencer
  • Hvis elev fritages for at aflægge prøver, skal dette anføres og erstattes af skriftlig redegørelse for begrundelse og standpunkt i de fritagne fag

Efter elevens valg kan tillige indgå

• Karakter og skriftlig udtalelse for obligatorisk projektopgave/fri selvvalgt opgave i 9. kl.
  • Evt. skriftlige vurderinger i andre fag end prøvefagene