Bordings Friskole

– En Grundtvig-Koldsk friskole midt i byen

Friskolegården 

Friskolegården er Bordings lejrskole. En dejlig, gammel firelænget bondegård i landlige omgivelser i Klippinge på Stevns – et åndehul for børn, lærere og forældre. Friskolegården er indrettet med køkken, opholdsrum og sovesale til ca. 40 personer. Udenfor er der boldbane, klatretræer og et krat med huler.

Alle klasser har mulighed for at komme på lejrtur på Friskolegården én gang om året. Derudover har hver klasse hvert år en fredag/lørdag eller lørdag/søndag på Friskolegården for børn og forældre. Disse klasseweekender har både et socialt og praktisk formål. Her er tid at banke børnene i fodbold, plads til at holde festmiddag og mulighed for at kigge på stjerner om natten! Men forældrene skal også udføre arbejdsopgaver på Friskolegården som en del af den løbende vedligeholdelse – det er typisk rengøring, malerarbejde og småreparationer.

Når Friskolegården ikke er optaget af lejrskoler og klasseweekender kan lærere, forældre og andre skolekredsmedlemmer leje Friskolegården til private fester og arrangementer.

 

Friskolegårdsudvalget

Friskolegården er lejet af skolen, men driften af Friskolegården er forældrestyret og baseret på frivilligt forældrearbejde. Alle klasser har en forældrerepræsentant i friskolegårdsudvalget, der planlægger vedligeholdelsen af gården, fordeler klasseweekender og koordinerer de arbejdsopgaver, forældrene skal udføre på klasseweekenderne.

Friskolegårdsudvalget mødes to gange om året – i november for at gøre Friskolegården vinterklar og igen i marts for at gøre gården klar til de første lejrskoler, planlægge årets arbejdsopgaver og fordele årets arbejdsweekender.

 

Historien

Friskolegården ejes af Ole Elbek, der bor på den store nabogård. Ole er nevø til Karen Andersen, der engang var lærer på Bordings Friskole. Hun arvede det, der nu kaldes Friskolegården, fra sine forældre og besluttede i 1976 at leje gården ud til skolen. Det blev til en kontrakt på 10 år, og denne kontrakt er siden blevet fornyet flere gange. I begyndelsen påhvilede det skolesamfundet at vedligeholde Friskolegården både udvendig og indvendig, og forskellige større arbejder som fx renoveringen af køkkenet er således sket med arbejdskraft fra forældre. Senere er det blevet til, at det kun er den indvendige vedligeholdelse, som er skolesamfundets arbejde - resten sørger Ole Elbek som ejer for.

Friskolegården giver eleverne en enestående mulighed for at komme på lejrskole hvert år, forældrene en mulighed for arbejdsfællesskab og hygge på klasseweekenderne og alle i skolesamfundet en mulighed for et sted at holde privat fest eller ferie.

 


 

Brugsvejledning

Når du ankommer

Tag en runde og tjek at alt er i orden. Gå over på nabogården og snak med Ole Elbek, hvis der er problemer med installationer eller andet praktisk, du ikke selv kan klare. Du kan også ringe til Ole på 56 57 90 53 eller mobil 40 15 80 53. Og sæt gerne vaskemaskinen i gang, hvis der er efterladt snavsede viskestykker mv.

 

Husorden

På Friskolegården er der nogle enkle regler, som alle skal overholde – af hensyn til brandsikkerheden og det gode naboskab:

 • Det er strengt forbudt at ryge på sovesalene.
 • Læg altid lagen på din madras – også hvis du ligger i sovepose.
 • Det er strengt forbudt at gå på baneskråningen og på togskinnerne – det gælder både for børn og voksne!
 • Gå ikke på markerne – bliv på vores eget område.

 

Oprydning og rengøring

Sørg for, at I efterlader Friskolegården pæn og ren – også selv om der måske ikke var helt rent efter den sidste lejrskole, da I kom! Der er ikke anden rengøring på Friskolegården end den børn, lærere og forældre selv udfører. Man kan dog i forbindelse med fester og lignende ringe til Ole Elbek og være heldig at få en aftale om rengøring. Det koster typisk 500 kr.

 • Tomme papkasser skal du sætte ved halmfyret bag det gule hus ved nabogården hos Ingeborg og Johannes. Alt andet affald skal i containerne ved porten.
 • Ryd op på området. Der må ikke ligge værktøj, legetøj, store sten og grene i græsset – Ole skal kunne slå græsset uden forhindringer!
 • Sæt stole og borde på plads.
 • Støvsug/fej alle rum og vask gulv.
 • Vask toiletter, håndvaske og spejle af – og se efter toiletpapir.
 • Ryd op og gør rent i køkkenet.
 • Tøm køleskabet for let fordærvelig mad.
 • Fjern tomme flasker og affald

 

Inden du tager afsted

• Tjek at der er pænt og rent overalt.
• Tjek at affald og tomme flasker er fjernet.
• Tjek at alle vinduer og døre er lukket.
• Tjek at lyset er slukket overalt.
• Sørg for at snavsede viskestykker, håndklæder og karklude hænger på vaskemaskinelågen, så de næste kan sætte en vask over, når de kommer.

 

Manglede der noget?

Hvis der mangler noget, hvis det er ved at være småt med wc-papir, rengøringsmidler, maskinopvask, eller hvis noget er gået i stykker, skal du give besked til Jette på forældreintra, på [email protected] eller på 26 28 93 03.

 

Værktøj og materialer:

Vi har kun værktøj i begrænset omfang på Friskolegården – tag selv værktøj med, hvis I skal udføre håndværksopgaver. Det værktøj, vi har, ligger i lærerrummet i porten. Malergrej og materialer ligger i depotet bag vaskerummet. Ekstra maling mv. kan købes hos byggemarkedet i St. Heddinge, hvor vi har konto. Større indkøb kun efter aftale med Jette på 26 28 93 03.

  

Telefonnumre

Nabo og ejer af gården: Ole Elbek                     40 15 80 53

Kontaktlærer: Jette Linnert Fuglebæk                26 28 93 03 

   

Akuttelefon Region Sjælland                             70 15 07 08

Lægevagten Region Sjælland                            70 15 07 00

 

Udlejning

Leje af Friskolegården

Forældre, medarbejdere og medlemmer af skolekredsen i øvrigt kan leje Friskolegården. Det koster 90 kr./voksen/overnatning og 30 kr./barn/overnatning og 1200 kr. som max for en overnatning.
Hvis du vil leje gården, skal du henvende dig til Jette Linnert Fuglebæk på forældreintra eller 26 28 93 03 eller [email protected].

Man kan betale for leje af gården ved at overføre penge til reg.nr.: 2110 kontonr.: 6275 928 222 Man kan også betale med mobilepay til 26 28 93 03

 

Kørselsvejledning

Friskolegården

Tomsgårdsvej 1, 4672 Klippinge

 

Bil

Kør ad motorvejen mod Køge. Drej fra ved afkørsel nr. 32 og fortsæt mod Køge og videre ad vej 261 mod Strøby og Klippinge. Det tager ca. 1 time fra København.

 

Tog

Du kan også tage S-toget til Køge og fortsætte med Grisen mod Rødvig. Husk at stå af i Klippinge! Det tager ca. 1.5 time i alt.